Догляд за зубами

Зуби вашого улюбленця не застраховані від зубного каменю та карієсу. Саме тому, ми пропонуємо розглянути кілька корисних порад, які слід враховувати, коли мова йде про догляд за зубами.

Зубні захворювання

Слина собаки містить мінерали, які з часом відкладаються на зубах разом із залишками їжі – при цьому утворюється наліт. Якщо його не видалити, утворюється тверда вапняна кірка, так званий зубний камінь. Саме тут можуть легко розмножуватися патогенні бактерії й викликати, наприклад, запалення ясен (гінгівіт). Це запалення може викликати пародонтит, а в гіршому випадку призведе до розхитування або випадіння зубів.

Якщо зубний камінь не лікувати у ветеринара, бактерії також можуть поширюватися в організмі та вплинути на загальне здоров’я собаки. Наприклад, сприяти захворюванням серця, нирок та печінки.

Профілактика шляхом правильного догляду за зубами

Щоб зберегти зуби та ясна вашої собаки здоровими, рекомендується чистити зуби щодня. Для цього можна використовувати зубні щітки м’якої або середньої жорсткості з нейлоновою щетиною. Головка щітки повинна відповідати розміру зубів вашої собаки. На відміну від людей, важливо, щоб зубна паста не пінилася і не містила фтор. Якщо можливо, оберіть смак, який подобається вашій собаці - це часто полегшує сам процес догляду за зубами. Зуби завжди слід чистити від лінії ясен, а головка щітки повинна бути під кутом 45 градусів до зуба.

Ще більше догляду за зубами для собаки

Харчування також відіграє важливу роль у запобіганні зубного каменю. Наприклад, спеціальні жувальні кістки є не тільки смачними ласощами, але й допомагають видаляти наліт при жуванні. Крім того, корисно годувати улюбленця не тільки вологою їжею, оскільки сухий корм, крім корисних властивостей, допомагає стерти зубний наліт. Особливо зверніть увагу на розмір крокетів, бо воно має вирішальне значення: якщо вони занадто маленькі, їжа майже не пережовується, а позитивний ефект для зубів відсутній. Крім самого виду корму, важливо також обрати сорт, який не містить цукру.

Рекомендуємо також звернути увагу на іграшки для чищення зубів. Наприклад, спеціальні кульки можуть допомогти доглядати за зубами та яснами в ігровій формі, що зробить процес догляду менш напруженим для вашого песика.

Регулярні перевірки

Щорічний загальний огляд улюбленця - це чудова можливість перевірити стан зубів у ветеринара. При необхідності їх можна професійно почистити. Зубний камінь і дрібні відкладення видаляються, а потім зуби поліруються.

Авжеж, це не скасовує регулярні перевірки стану зубів та ясен вдома. Якщо ви помітили, що ваша собака відмовляється від їжі через можливий біль у роті, бачите кровоточивість ясен або наліт, відчуваєте різкий запах з рота, одразу відвезіть улюбленця до лікаря. Завдяки домашньому контролю ваша собака також звикне до відповідних доглядових кроків, тому огляд у ветеринара може бути набагато менш напруженим.